Wczoraj odbył się niezwykły Festiwal Smaku Łazanki, który przyciągnął miłośników kuchni! Wydarzenie zorganizowane zostało we włoskim stylu.
W czasie imprezy odbył się pokaz kulinarny. Szef Kuchni Robert Bochenko przygotował pyszne spaghetti aglio e olio. Dietetyczka Marta Pawelec podczas prelekcji obalała mity o makaronie, a Joanna Lisiecka prowadziła inspirująca prelekcja o włoskich ziołach, które możemy uprawiać w naszych, polskich ogródkach.
Najważniejszym punktem programu było jednak próba ustanowienia rekordu Polski! I… Udało się! Pod czujnym okiem Pani Elżbiety Olszewskiej z Biura Rekordów przygotowaliśmy ponad 120 kg łazanek i tym samym ustanowiliśmy rekord polski! Łazowscy ratownicy wodni pomogli nam zważyć olbrzymia patelnię, a goście festiwalu odegrali najważniejszą rolę, bo rekord został zaliczony dopiero w momencie kiedy patelnia stała się pusta. Certyfikat potwierdzający ustanowienie rekordu z rąk Pani Elżbiety Olszewskiej odebrał Zastępca Burmistrza Gminy i Miasta Sianów Marcin Posmyk.
W ramach Festiwalu Smaku Łazanki odbył się również emocjonujący konkurs kulinarny “Wariacje o Łazankach”! Wzięli w nim udział najlepsi łazowscy restauratorzy i posiadacze punktów gastronomicznych prezentując swoje wyjątkowe interpretacje tego klasycznego dania. Do rywalizacji stanęli: O.W. Universal, O.W. Fala 1, Smażalnia ryb u Maćka, O.W. Jantar, Niebieski Kamyk, Holiday Golden Resort i Zacisze sosnowe. Zwycięzcą konkursu została „Smażalnia ryb u Maćka”.
Wydarzenie dopełniały stoiska z lokalnymi specjałami i rękodziełem oraz animacje dla dzieci. Festiwal zakończył się projekcja filmu „Włoskie wakacje”.