Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego ogłasza drugą edycję konkursu pn. „Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego” 2023.

Główne cele konkursu to:

  • Popularyzacja dziedzictwa kulinarnego Pomorza Zachodniego oraz regionalnej kuchni opartej  na lokalnych, tradycyjnych i regionalnych produktach żywnościowych
  • Prezentacja dorobku i tradycji kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich
  • Aktywizacja środowisk wiejskich w oparciu o lokalne zwyczaje i umiejętności
  • Promowanie i stymulowanie wykorzystania zasobów lokalnej, tradycyjnej i regionalnej żywności
  • Identyfikacja regionalnego dziedzictwa kulinarnego, które może służyć do budowy produktu turystycznego i marki regionu
  • Poszukiwanie produktów/potraw, które mogłyby zostać wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Do konkursu może stanąć:

1) Koła Gospodyń Wiejskich z terenu województwa zachodniopomorskiego, posiadające wpis do Krajowego Rejestru Kół Gospodyń Wiejskich i Koła utworzone na podstawie przepisów ustawy z dnia 9 listopada 2018 roku o kołach gospodyń wiejskich;

2) Stowarzyszenia zarejestrowane na terenie Pomorza Zachodniego;

Konkurs odbywać się będzie w dwóch kategoriach:

1) Kategoria I: do wyboru zupa lub przystawka lub danie główne (jeden element do wyboru)

2) Kategoria II: deser lub wypiek.

Wysokość nagród i wyróżnień dla ekip w 2023 roku:

1) Kategoria I: do wyboru zupa i przystawka lub danie główne:
a) I miejsce – 3 000,00 zł
b) II miejsce – 2 000,00 zł
c) III miejsce – 1 000,00 zł
d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł

2) Kategoria II: deser lub wypiek.
a) I miejsce – 3 000,00 zł
b) II miejsce – 2 000,00 zł
c) III miejsce – 1 000,00 zł
d) miejsca od IV do XVI – wyróżnienie – 500,00 zł

Warunkiem udziału w Konkursie jest przesłanie pocztą tradycyjną, poczta email, albo złożenie osobiście w Kancelarii ogólnej Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego w Szczecinie, prawidłowo wypełnionego formularza zgłoszenia wraz z załącznikami, na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego
ul. Marszałka Józefa Piłsudskiego 40,
70-421 Szczecin

z dopiskiem:
Wydział Rolnictwa i Rybactwa
Konkurs Tradycji Kulinarnych Pomorza Zachodniego 2023

Termin przesyłania zgłoszeń upływa w dniu 4 maja 2023 roku (Uwaga!! Decyduj data wpływu do Urzędu).
Dodatkowych informacji udzielają pracownicy Wydziału Rolnictwa i Rybactwa UMWZ pod nr tel. 91 454 26 87,  91 454 26 85 , e-mail: ajaszczuk@wzp.pl, pmakatun@wzp.pl

udostępnij:

Facebook
Twitter
LinkedIn

inne aktualności

Podczas ubiegłorocznego meczu z Poltarexem Pogonią Lębork aktualności

Są takie dni w tygodniu…!

 „Są takie dni w tygodniu, gdy nic mi się nie układa…”. Są to słowa Jerzego ...
więcej →
segregujemy tekstylia aktualności

Drodzy mieszkańcy Gminy Sianów

pragniemy poinformować, że odzieży i tekstyliów nie wyrzucamy do odpadów zmieszanych!!! Nowe zasady zbierania odzieży i ...
więcej →
fumiganty aktualności

Ulotka dot. fumigacji

więcej →

Ułatwienia dostępu

Przedsiębiorco! Od 1 kwietnia 2025r. Gmina Sianów Będzie odbierać odpady komunalne od nieruchomości niezamieszkałych!

V211 social media