Produkty tradycyjne i lokalne

Tradycje kulinarne są istotną częścią naszej tożsamości kulturowej, a pielęgnowanie Dziedzictwa Kulinarnego w oparciu o produkty tradycyjne i regionalne jest kluczem do rozwoju regionu i szansą dla mieszkańców. W ostatnich latach, żywność produkowana zgodnie z recepturami naszych przodków cieszy się dużym zainteresowaniem. Podejmowane są działania mające na celu promocję i tworzenie produktów regionalnych, które cechują się najwyższa jakością, mają niepowtarzalny charakter, wytwarzane są zgodnie z tradycjami i naturalnymi metodami produkcji. Przykładem takiego produktu jest Miód z Sianowa – wytwarzany aktualnie w 3 pasiekach:

– Gryczany w Pasiece Mistrza Pszczelarskiego Józefa Jesionowskiego

– Rzepakowy w Pasiece Mistrza Pszczelarskiego Piotra Koguta

– Wielokwiatowy w Pasiece Mistrza Pszczelarskiego Wojciecha Bednarczyka

Gmina Sianów to zagłębie hodowców ryb. Nieprzypadkowo właśnie tam, bo tereny gminne od lat słyną z hodowli pstrąg. Pstrąg to bezkonkurencyjny król wśród lokalnych ryb. W coraz częściej gości na naszym stole.

Gospodarstwo Rybackie DADOŃ

Przetwórstwo rybne Polryb Sp. z o.o.

Wędzarnia Ryb SIAN-RYB

udostępnij:

Facebook
Twitter
LinkedIn

inne aktualności

Przed derbami w Sianowie aktualności

Osiem bramek na mecz!

W trzech niedzielnych meczach z udziałem naszych – seniorskich klasowych/ligowych zespołów – strzelono 24 bramki. ...
więcej →
Wasze pupile na spacerach wyglądają cudownie! 4 aktualności

Wasze pupile na spacerach wyglądają cudownie!

W dalszym ciągu zachęcamy wszystkich właścicieli czworonogów do wysyłania zdjęć ze spacerów swoich pupili. Akcja ...
więcej →
plakat dzien niepelnosprawnych aktualności

Międzynarodowy Dzień Osób Niepełnosprawnych

więcej →

Ułatwienia dostępu