Tradycje kulinarne są istotną częścią naszej tożsamości kulturowej, a pielęgnowanie Dziedzictwa Kulinarnego w oparciu o produkty tradycyjne i regionalne jest kluczem do rozwoju regionu i szansą dla mieszkańców. W ostatnich latach, żywność produkowana zgodnie z recepturami naszych przodków cieszy się dużym zainteresowaniem. Podejmowane są działania mające na celu promocję i tworzenie produktów regionalnych, które cechują się najwyższa jakością, mają niepowtarzalny charakter, wytwarzane są zgodnie z tradycjami i naturalnymi metodami produkcji. Przykładem takiego produktu jest Miód z Sianowa – wytwarzany aktualnie w 3 pasiekach:
– Gryczany w Pasiece Mistrza Pszczelarskiego Józefa Jesionowskiego
– Rzepakowy w Pasiece Mistrza Pszczelarskiego Piotra Koguta
– Wielokwiatowy w Pasiece Mistrza Pszczelarskiego Wojciecha Bednarczyka
Gmina Sianów to zagłębie hodowców ryb. Nieprzypadkowo właśnie tam, bo tereny gminne od lat słyną z hodowli pstrąg. Pstrąg to bezkonkurencyjny król wśród lokalnych ryb. W coraz częściej gości na naszym stole.
Gospodarstwo Rybackie DADOŃ
Przetwórstwo rybne Polryb Sp. z o.o.
Wędzarnia Ryb SIAN-RYB